04 септември, 2014

Из пристанищата на Малта (Част 2)

Моят ден рожден. Без никакъв план, безгрижен, горещ, слънчев и морски. За да ми върви по вода (това го измислих в последствие като причина) яхнахме вълнАта. Е, нямаше вълни за радост, така че се качихме на първата голяма и препълнена с хора лодка, която ни се изпречи на фери спирката в Слима. Щяхме да обикаляме пристанищата около Валета.

Като цяло в Tripadvisor този вид екскурзия беше с доста нисък рейтинг. Потвърждавам безсмислието й донякъде, но трябваше да отчетем някаква дейност в този ден след несъстоялата се морска разходка. Час и половина в морето и много малко обходена територия, мирис на изгорели горивни газове и много, много туристи на палубата. Тук оцених отново изключителното спокойствие, на което случихме в Портимао (Португалия), защото в Малта конкуренцията от снимащи беше кошмарна. Тъкмо балансираш, за да кадрираш и протегнат ръка с някоя сапунерка да ти направят фото бомба.  Не знам дали в Малта изобщо има "извън сезон", там истинска зима със сняг и студ няма (или поне в близката им история няма) и това привлича огромно количество туристи, всякакви- и млади, и стари. Така че и през октомври беше изключително пренаселено.

Запъплихме с мръсна газ, точно по обед. Много умно от наша страна да тръгнем в най-големия припек! Но поне се сдобихме със слънчев загар без да плажуваме.

Новото курортно строителство на хоризонта. На преден план се вижда малка част от Fort Manoel, стратегическо укрепление от времето на рицарите. Използвана е и за снимачна площадка в Game of Thrones в наши дни.
Яхтеното пристанище Gzira. На заден план се разполага италианското посолство в Малта. Има и други естествено, отново с добро стратегическо разположение :)
Този фотогеничен фар на Fort St. Elmo е заливан от доста яростни вълни през зимата. Сега обаче всичко е спокойно.
Покрай крепостните стени на Валета. Не случайно се използват за естествен декор в много холивудски филми.
Поглед откъм водата
Същото място поглед отгоре
























Благодарение на този маршрут всъщност се ориентирахме за посоката, в която да вървим, за да стигнем Upper Barrakka Gardens. Ето ги и тях, погледнати от водата и може би за съвсем малко сме се разминали с топовните гърмежи в 12.00 ч.:
При добро съгласуване на времето, топовните салюти могат да се наблюдават и от водата

 В този залив навлязохме в главното пристанище на Валета. Тук е и мястото, от което тръгва ферибота на Virtu Ferries за Сицилия. Нещо забавно, излиза че от някакви патриотични подбуди малтийците сякаш обичат да преувеличават за това, с което разполагат. За пред туристите в Малта се намира  най-голямото пристанище в Средиземно море, но всъщност... то е трето според справка в интернет. Може би огромните размери на акостиралите тук круизни и търговски кораби ги кара да мислят мащабно :)


Senglea
Тази най-вероятно не е негова, но Роман Абрамович наред с други богаташи често акостирали с яхтите си в тукашни води. Отново някаква странна форма на малтийска гордост у нашия гид.
Fort St. Angelo
Fort Ricasoli
Към своя край турът стана доста по-приятен и прохладен, и откри красиви панорамни гледки.

Пристигайки обратно в Слима отново се качихме на корабче до Валета, където видяното от водата беше преговорено и откъм суша. Вечерта неизменно завърши с красива нощна панорама.



Няма коментари:

Публикуване на коментар